Thursday, January 5, 2012

Biar Makan Megi, Janji Puas Hati

Baru baru ini, aku menggempakkan diriku sendiri. (boleh tak guna ayat cenggini?..--annoying--)

Baru baru ini, aku agak buang tabiat sikit. Bukan sikit. Tapi banyak. Tapi takda la banyak. Cuma sikit. (ayat mabuk)

Baru baru ini, aku mengejutkan diri ku sendiri. (Wah! Cam kena kejutan elektrik pulaK! zerrr,,,zesss,zzz)

Baru baru ini. Tahun Baru. Buku Baru. Diari Baru. Kereta Baru. Entry Baru. Memang baru. Serba Baru.


eh eh!
Kereta Baru,  Kereta Baru , Kereta Baru , Kereta Baru, Kereta Baru (berdrama swasta lak kat sini. terus terang je labu oit)


Ya! Baru baru ini Wa beli sebuah/sebijik kereta baru. Sangat baru. Amat baru. Terbaru (Ayat nak menunjukkan betapa barunya. Rasa nak bagi tamparan kesedaran je kat budak ni)



DENGAN BANGGA LAGI ANGKUHNYA, 
PERSEMBAHKAN..
SUZUKI SWIFT 1.5A GLX



PerghhhhH! Ayat "angkuh" lagi "bangga" terletak disitu. (memang mintak penampar nih!)


SUZUKI SWIFT 1.5A GLX. Terus Terang Wa cakap, beli  SUZUKI SWIFT 1.5A GLX memang dapat tentangan dan tanggapan negatif dari ramai orang. Ya! Wa akui. Kereta ni memang mahal bagi orang yang berpendapatan rendah cam Wa. Apa ntah lagi yang baru 4 bulan bekerja. Di tambahkan lagi, kos sara hidup Wa yang agak tinggi di Kuala Lumpur. 





ENTRY INI BUKAN UNTUK MERIAK-RIAK KAN DIRI, MAHUPUN MENUNJUKKAN WA BAGUS LERRR SANGAT.
Cuma sekadar untuk meluahkan pandangan dengan apa yang cuba nak sampaikan. (Mana tau, ada di antara kita sama dengan pemikiran wa tapi kurang keberanian sahaja)



Memilikki  SUZUKI SWIFT 1.5A GLX adalah satu risiko yang tinggi dan Wa cuba nak galas dan pikul. Harga sebenar kereta lebih kurang RM75K. Kedebak kedebuk menjadi RM85K. Bila sebut je HUTANG. Opcoz ada bunga dan mencanak naik sehingga RM100K. (itu realiti, bukan fantasi).



SIMPANAN DALAM BANK = $0.00


SANGAT TAKUT! Wa akui. 




TAPI WA MASIH BERANI. Biarpun orang sekeliling asik persoalkan :



"Weh, Nurul! Tahu tak? Maintanance Suzuki Mahal siot! Payah nak cari lak tuu. Ko pasti ke?"
-Yes! Pasti. Come on guys! Kereta baru bukan secondhand. Takkan pakai setahun dah nak rosak. Lagipun Kite perempuan. Bukan nak bawa racing. Nak g jejalan dan kerja je pun"


"PerghhhH! Gaji ciput! Kau pakai sebulan dua je nih. Cukup 3 bulan, sangkuttttt"
-Sedap punyer ayat. Insyaallah tidak. Gaji makin naik beb bukan makin turun. 


"Terburu buru la engkau! Muda lagi lagi, baru 22"
-Ya Muda. Muda muda la nak pakai best best. Tunggu kawen, memang tak merasa. 


(Cerita bab umor. Serius Wa cakap, pihak bank agak ragu ragu untuk memberikan pinjaman kepada kita. Mula Mula, mereka luluskan dengan syarat berpenjamin. Atas alasan Wa takcukup umor. Tapi, alhamdulilah. Dorang luluskan segera pinjaman tanpa penjamin dengan satu alasan, Wa takpernah berhutang mahupun mengambil PTPTN)


"Kereta kecik. Stok Kancil je nih"
-Wa beli bukan atas alasan besar atau kecil. Wa beli atas alasan SAFETY. (Next time, kita cerita Safety kereta ni, best best best!)


"BELAGAK larh ko. Pakai Myvi sudah"
-Ya! dulu serius, memang cadang nak pakai Myvi LAGI BEST! OH OO o. Cantik kereta Perodua. Tapi sayang, bila dapat tahu monthly RM640. Wa decide pakai  SUZUKI SWIFT 1.5A GLX. Kerana, hanya beza, RM200+.


"Weh, kompem hari hari makan megi"
-Takbeli swift pong makan megi gaks. Per citerrrrr.. "biar makan megi asal puas hati"


"Huda, pernah dengar tak peribahasa "UKUR BAJU DIBADAN SENDIRI"
-Peah, penah dengar tak lagu "FIKIRKAN BOLEH". Bagi upload Youtube versi Amuk ciketttt.



"Ni mesti tarak duit simpanan. Tak hingat sakit, tua, keluarga, berumahtangga ke dik oit"
-Ni Wa minta Ampun. Memang takda simpanan, Sebab Wa memang bukan orang yang penyimpan. selagi ada duit, selagi itu Wa korek. Try 4 months gaji bulat bulat untuk duit sendiri. Sama aja. Semua habes. Tarak menyimpan. Bab Sakit, Tua, Alhamdulilah, Wa ada GL. Abah Wa pun ada GL sendiri. Adik Wa pun GL sendiri. Wa cuma cover adik bongsu dan Mak sahaja. Itu pun Abah dan adik Wa pun leh cover guna GL dorang juga.





OK! Tu saja bebelan tuk hari ni. Wa cuma nak share pengalaman saje dan risiko yang di ambil. Taksalah sekiranya korang yang memiliki gaji yang rendah cam Wa tapi berkeinginan memiliki kereta best sikit. Pasni leh la beli kereta lagi mahal dari ni kan?

15 comments :

satu hikayat said...

terbaik laaa suzuki swift nii!! wa pun jatuh cinta kat dia. thumbs up!!! pedulikan apa org nak kata, asal kita bahagia. cayalah blogger! :)

Anonymous said...

kamoo umr 22 kn,amek pkej graduate ke byr mka??klo byr,brpa??buln2 brpa??sbb nyer cra kamoo pkir sma mcm wa..nie tgh usha laa nie,nk angkt sbjk..dhrp dpt bntuan dr kmoo..trimas..

Nurulhuda Zaharni said...

@satu hikayat

RM870/month. bayar muka lebih kurang RM3K. RM3K tu skali insurans kereta, insurans cermin keta, insurans tambahan. lagipun saya tambah duit ckit sebab sy nak dapatkan spec terbaru. kalau amik swift biasa, xyah bayar muka leh.

pakej graduate, saya takpenah dengar lagi.

Anonymous said...

@Nurulhuda Zaharni buat dgn sape nie?? kite nk amik juga swift.. tp dwnpayment de 2 k jer.. bole ke?

Anonymous said...

biasalah.. masih muda.pemikiran pn belum matang lg. gaji adik ni berape? sampai 3k dok? kalau bwh 3k, mmg i bajet duit u cukup2 je lah bulan2. takde simpanan. keta nih pakai setaun dua mmg kurang problem, cuba dh masuk 4-5 taun.. nk tukar ni nk tukar tu. abis duit. umur2 mcm adik ni bagus kalu start menabung utk bli rumah. kereta pakai je lah viva. nk bergerak ada keta, sambil tuh masih buleh menyimpan..

Anonymous said...

sy pun minat kete nie jgk..ade plan nk bli kete thun depan..pikir gak nak bli suzuki swift..nk tnye, awk amek installment bpe thun? bpe percent interest? stakat nie awk pakai ok x?

Nurulhuda Zaharni said...

@Anonymous

9tahun. interest luper lor bape %. stakat nih memang tip top lg. seyes! safety okeh! yg paling best, brek dia mmg cun !

Anonymous said...

Honda terbaek dik...jimat minyak n enjin bagus...kompem la xde duit nk shopping n p travel kn da bayar keta jew..asal x mkn megi hari2 dah la..kn kn

Lu'lu said...

huhu..aku pun paki swift.wwx..tp skg umor da 25..ambik taun lpas.wlupun cuma gx..tp..amt opuas hati n comel..huhu.kite bleh geng..add me at fb >Lu'lu Iman

Lu'lu said...

huhu..aku pun paki swift.wwx..tp skg umor da 25..ambik taun lpas.wlupun cuma gx..tp..amt opuas hati n comel..huhu.kite bleh geng..add me at fb >Lu'lu Iman

Lu'lu said...

huhu..aku pun pakai swift.wwx..tp skg umor da 25..ambik taun lpas.wlupun cuma gx..tp..amt opuas hati n comel..huhu.kite bleh geng..add me at fb >Lu'lu Iman

ukashah said...

perh umur 22 taun dah pakai swift dasat la..congrats..

AshaJamil. said...

Yey!! We r using the same car at the same age.bbest kn gn swift?

irdawanee said...

Saya pun pkai swift jugak dh hampir 3 tahun juga guna tapi xde mslah setakat ni...mmg best, cantik dan awesome...mula2 dlu mmg takut nak amik tpi alhamdulillah mampu byr tiap2 bulan tanpa gagal..insyaALLAH

irdawanee said...

sy pun guna swift jugk kaler putih...dh hampir 3 tahun guna mmg xde mslh dan kereta ni sgt2 sesuai dgn perempuan untuk nmpak lebih comel...mula2 mmg agk tkut nk amik kereta ni tpi hati mmg dh lama brkenan kereta ni...alhamdulillah dpt byr tiap2 bulan...dan insyaALLAH nk keluarkan modal sikit utk mekap lg kereta ni jdi lbih sporty...